Ανακοίνωση/Ενημέρωση – Για Σκύλους

Ανακοίνωση/Ενημέρωση – Πληρωμές και Υδατοπρομήθεια
14 Νοεμβρίου, 2017
Ανακοίνωση/Ενημέρωση – Κάδος Ανακύκλωσης Μπαταριών
21 Νοεμβρίου, 2017

Ανακοίνωση/Ενημέρωση - Για Σκύλους


ΦΡΟΝΤΙΣΕ ΣΩΣΤΑ ΤΟΝ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΣΟΥ ΦΙΛΟ ΚΑΙ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΟΥ ΜΕ ΤΙΣ ΠΡΟΝΟΙΕΣ ΤΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ.

Το Κοινοτικό Συμβούλιο Λέμπας καλεί όλους τους κατόχους / ιδιοκτήτες σκύλων (άνω τριών μηνών) να εξασφαλίσουν άδεια κατοχής σκύλου και να συμμορφώνονται με τις Πρόνοιες της σχετικής νομοθεσίας.

(Περί Σκύλων Νόμοι Ν184(1) 2002 – Ν137(1)2005)

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΣΚΥΛΟΥ:

 1. Στον Κτηνίατρο

Σήμανση του σκύλου από εγγεγραμμένο κτηνίατρο με την τοποθέτηση ηλεκτρονικής μικροσυσκευής (microchip), με εξασφάλιση του πιστοποιητικού σήμανσης.

 1. Στις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες του Κράτους:

Προσκομίζοντας το πιστοποιητικό σήμανσης του σκύλου στις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες του Κράτους, εξασφαλίζετε το Πιστοποιητικό εγγραφής.

 1. Στο Κοινοτικό Συμβούλιο Λέμπας:

Παίρνετε τα πιο πάνω πιστοποιητικά μαζί με πιστοποιητικό ή βιβλιάριο υγείας του σκύλου από εγγεγραμμένο κτηνίατρο, στα γραφεία του Κοινοτικού Συμβουλίου Λέμπας για την έκδοση της άδειας κατοχής σκύλου.

Οι διαδικασίες (1) και (2) γίνονται μόνον μια φοράς στη ζωή του σκύλου, ενώ η διαδικασία (3) γίνεται μια φορά το χρόνο.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΣΚΥΛΟΥ ΠΟΣΟ €
ΣΚΥΛΟΙ ΑΡΣΕΝΙΚΟΙ ΣΤΕΙΡΩΜΕΝΟΙ Ή ΜΗ 20,50
ΣΚΥΛΟΙ ΘΗΛΥΚΟΙ ΣΤΕΙΡΩΜΕΝΟΙ Ή ΜΗ 20,50
ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ ΦΥΛΕΣ 170,86

ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ ΣΚΥΛΟΥ ΠΑΥΕΙ ΝΑ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΟΤΑΝ:

 • Ο σκύλος πωλείται ή παραχωρείται σε άλλο άτομο. Σε τέτοια περίπτωση πρέπει να γίνεται κοινή αίτηση μεταβίβασης παλιού και νέου κατόχου.
 • Προσκομίσει πιστοποιητικό Θανάτου από εγγεγραμμένο κτηνίατρο ή υπεύθυνη δήλωση.
 • Απολέσει το σκύλο του και προσκομίσει σχετική υπεύθυνη δήλωση.

ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΣΚΥΛΩΝ:

 • Να διατηρεί το σκύλο του σε καλές συνθήκες διαβίωσης (μπόλικος χώρος, προστασία από καιρικές συνθήκες, τροφή και νερό, άσκηση κ.λ.π.) και να μεριμνά για την υγεία του με τους εμβολιασμούς και άλλα μέτρα.
 • Να μην αφήνει να κυκλοφορεί ελεύθερος σε δημόσιους ή άλλους ανοικτούς χώρους.
 • Στον περίπατο να έχει το σκύλο δεμένο με λουρί και να μαζεύει τα περιττώματα του.
 • Να φροντίζει έτσι ο σκύλος να μην προκαλεί οχληρία στους γείτονες λόγω γαυγισμάτων ή ακαθαρσιών στο χώρο του.
 • Να έχει αναρτημένη πινακίδα «ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΚΥΛΟΣ»
 • Ο σκύλος πρέπει να διαμένει στο χώρο διαμονής του ιδιοκτήτη το. Απαγορεύεται η διατήρηση σκύλων σε χωράφια, περιβόλια ή άλλους χώρους.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Οι ιδιοκτήτες μπορούν να παίρνουν το σκύλο τους περίπατο σε οποιοδήποτε δημόσιο χώρο δεδομένου ότι τηρούνται οι Κανονισμοί. 

Το Κοινοτικό Συμβούλιο θα προβαίνει σε καταγγελία εναντίον όσων κατέχουν σκύλο χωρίς άδεια κατοχής σκύλου, ή τον διατηρούν κατά παράβαση των σχετικών κανονισμών όπως συνοψίζεται στις υποχρεώσεις των ιδιοκτητών πιο πάνω.

Η ΠΑΡΑΛΕΙΨΗ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΔΕΙΑΣ ΚΑΤΟΧΗΣ ΣΚΥΛΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΟΒΑΡΟ ΑΔΙΚΗΜΑ ΚΑΙ ΤΙΜΩΡΕΙΤΑΙ ΜΕ ΦΥΛΑΚΙΣΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΥΠΕΡΒΑΙΝΕΙ ΤΟΥΣ 12 ΜΗΝΕΣ Ή ΜΕ ΧΡΗΜΑΤΙΚΗ ΠΟΙΝΗ ΜΕΧΡΙ €1.708,60

Τι πρέπει να γνωρίζετε πριν να αποφασίσετε να υιοθετήσετε σκύλο.

Η κατοχή σκύλου απαιτεί και την ανάλογη ευθύνη. Ο σκύλος χρειάζεται αγάπη και φροντίδα τα οποία συνεπάγονται χρόνο, αφοσίωση και κάποια έξοδα. Για αυτό εισηγούμαστε όπως πριν αποφασίσετε να υιοθετήσετε σκύλο να αναλογιστείτε τα πιο κάτω:

 1. Που θα διαβιεί ο σκύλος;

Ένας καλός εξωτερικός χώρος έχει τα πιο κάτω χαρακτηριστικά:

 • Είναι ευρύχωρος ασφαλής και επιτρέπει άνετες κινήσεις στο ζώο.
 • Έχει κατάλληλη στέγη για προστασία από βροχή και ήλιο.
 • Έχει τη δυτική και βόρεια πλευρά του προστατευμένες από ρεύματα αέρος
 • Έχει πάτωμα από σκληρό υλικό για εύκολο πλύσιμο αι καθάρισμα.
 • Το πάτωμα έχει κλίση για διοχέτευση των νερών σε απορροφητικό λάκκο
 • Έχει κατάλληλα διαμορφωμένη «γωνιά» για ύπνο.

Αν ο σκύλος θα διαβιεί εντός του υποστατικού βεβαιωθείτε ότι υπάρχει επαρκής χώρος για να κινείται και κατάλληλα διαμορφωμένη «γωνιά» για ύπνο.

 1. Μένετε σε πολυκατοικία;

Αν ναι τότε πρέπει να ρωτήσετε την διαχειριστική επιτροπή αν επιτρέπονται τα κατοικίδια. Ακολούθως αναλογιστείτε αν στο διαμέρισμα υπάρχει επαρκής χώρος για να κινείται ο σκύλος και κατάλληλα διαμορφωμένη «γωνιά» για ύπνο. Να θυμάστε ότι σκύλοι σε μπαλκόνια και ταράτσες απαγορεύονται.!

 1. Ποιος θα αναλάβει την φροντίδα του σκύλου;;

Τα απολύτως απαραίτητα που χρειάζεται ένας σκύλος είναι δύο φορές την ημέρα τάϊσμα και καθάρισμα τουλάχιστον μισή ώρα την ημέρα γύμναση (περίπατο ή παιχνίδι στην αυλή), μπάνιο κάθε μήνα και επίσκεψη στον κτηνίατρο τουλάχιστο μια φορά τον χρόνο για εμβολιασμό και αποπαρασίτωση. Εισηγούμαστε να εμπλέξετε όλη την οικογένεια στην διαδικασία αυτή και να καθορίσετε από πριν τις ευθύνες του κάθε μέλους.

 1. Ποιος θα αναλάβει τα έξοδα του σκύλου;;

Τα απολύτως απαραίτητα έξοδα που απαιτεί η κατοχή σκύλου είναι αγορά τροφής, στείρωση, σήμανση με μικροπομπό και ετήσια άδεια κατοχής από τον Δήμο, ετήσιος εμβολιασμός και αποπαρασίτωση. Κατά την διάρκεια ζωής του σκύλου μπορεί να προκύψουν και έκτακτα έξοδα ιατρικής περίθαλψης.

 1. Που θα αφήνατε τον σκύλο όταν φεύγετε για διακοπές;;

Κάτι που πρέπει να αναλογιστείτε πολύ προσεκτικά. Θα τον παίρνετε μαζί, θα τον αφήνετε σε ξενοδοχείο σκύλων (αρκετά δαπανηρό) ή θα τον φροντίζει κάποιος συγγενής ή φίλος; Να θυμάστε ότι ο σκύλος θέλει φροντίδα και ότι μάλλον θα είναι δυστυχισμένος όταν λείπετε με αποτέλεσμα να προκαλεί οχληρία.

 1. Είναι κάποιο μέλος του στενού οικογενειακού και φιλικού περιβάλλοντος αλλεργικό στους σκύλους;;

Αν ναι τότε ίσως πρέπει να αναθεωρήσετε την υιοθεσία. Μην φέρετε τον εαυτό σας στη δύσκολη θέση να πρέπει να επιλέξει μεταξύ του συγγενή ή φίλο και του σκύλου.

 1. Έχετε ήδη άλλα κατοικίδια;;

Αν ναι τότε σκεφτείτε αν θα τα πάνε καλά με το νέο μέλος της οικογένειας. Συνήθως οι γάτοι δεν τα πάνε καλά με τους σκύλους όπως επίσης ηλικιωμένα ζώα ζηλεύουν και κουράζονται από την άφιξη ενός άλλου νεαρού.

 1. Ζείτε σε ζωόφιλη γειτονιά;;

Ένα πράγμα που συχνά ξεχνάμε είναι ότι δεν ζούμε σε απομόνωση άρα οι αποφάσεις μας επηρεάζουν αυτούς που ζουν γύρω μας. Συνεπώς εισηγούμαστε όπως πριν αποφασίσετε να υιοθετήσετε σκύλο αναλογιστείτε αν αυτό θα ενοχλήσει τους γείτονες σας. Μια καλή ιδέα είναι να τους εξηγήσετε τις προθέσεις σας εκ των προτέρων και να τους διαβεβαιώσετε ότι ο σκύλος σας δεν θα προκαλεί οχληρία ή οποιαδήποτε ακαλαισθησία στην γειτονιά.

JCC Payments
Ελληνικα