Λέμπα

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΧΩΡΙΟ
ΛΕΜΠΑΣ


Η Λέμπα το Πολιτιστικό Χωριό της Κύπρου είναι κτισμένο σε ύψωμα μεταξύ δύο ποταμών, του Κοτζιά και του Τα˙ι˙σή. Οι πηγές τους ρέουν ολόχρονα από αρχαιοτάτων χρόνων καταλήγωντας στη αμμώδη παραλία ΚΟΤΣΙΑ που θεωρείται ως η καλύτερη της Κύπρου για το άθλημα του Surfing.

Στη γύρω περιοχή της Λέμπας τα αρχαιολογικά ευρήματα καταμαρτυρούν μια ιστορία δεκάδων χιλιάδων ετών. Ο Χαλκολιθικός Οικισμός της Λέμπας ο οποίος χρονολογείται από το 3500 π.Χ αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα αρχαιολογικά ευρήματα της περιοχής.

Η «Κυρά της Λέμπας» όπως είναι γνωστό το μοναδικής ομορφιάς γυναικείο λατρευτικό ειδώλιο Χαλκολιθικής περιόδου, που βρέθηκε στην περιοχή, θεωρείται ως η πρόγονος της Κύπριδας Αφροδίτης, η κατεξοχή γυναικεία θεότητα ταυτισμένη με την γονιμότητα της φύσης και της γυναίκας.
Το αρχαιολογικό Κέντρο Ερευνών που εδρεύει στην Κοινότητα τα τελευταία σαράντα χρόνια, έθεσε την σφραγίδα του σε πάρα πολλές ανασκαφές σε ολόκληρη την Επαρχία Πάφου καταγράφοντας την ιστορία και τον πολιτισμό του τόπου μας.

Δίπλα του βρίσκεται το πολιτιστικό κέντρο του χωριού όπου συχνά λαμβάνουν χώρο οι εκδηλώσεις. Από τον κήπο του οικήματος που δεσπόζει της πανέμορφης κοιλάδας του χωριού, οι περιηγητές μπορούν να απολαύσουν το μαγευτικό ηλιοβασίλεμα.

Το Πάρκο Λέμπας καταγράφεται ως μοναδικό στο είδος του χάρη στις πηγές νερού που ρέουν καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και συμβάλλουν στη σπάνια Βιοποικιλότητα της περιοχής.
Στο πάρκο αφθονούν οι τρεμιθιές που χρησιμοποιούνταν παλαιότερα από τους ντόπιους κάτοικους του χωριού για την παραγωγή πλούσιου σε γευστικές και θεραπευτικές ιδιότητες τρεμμιθέλαιου.

Ανάμεσα στα φυτά που φύονται στη κοιλάδα της Λέμπας συγκαταλέγεται το σπάνιο ενδημικό φυτό ΒΟΝΖΕΑ CYPRIA γνωστό ως ΖΟΥΛΑΚΙ και μια αιωνόβια χαρουπιά 800 ετών τα οποία προστατεύονται από το Τμήμα Δασών.

Η ρομαντική ατμόσφαιρα της περιοχής της Λέμπας δεν προσελκύει μόνο τους λάτρεις της φύσης αλλά και ξένα ζευγάρια τα οποία την επιλέγουν για την τέλεση της γαμήλιας τελετής. Η παραλία του ΚΟΤΖΙΑ και το πάρκο Λέμπας, αποτελούν αγαπημένα σκηνικά για την τέλεση του μυστηρίου και την φωτογράφηση των νεόνυμφων.

Χάρη στις φυσικές πηγές νερού στην κοιλάδα, η Λέμπα υπήρξε το πρώτο κέντρο στην Κύπρο παραγωγής και εξαγωγής της Εφυαλωμένης Κεραμικής κατά τον Μεσαίωνα. Αμέτρητα ευρήματα που κοσμούν τα μουσεία μας κατασκευάστηκαν στα αγγειοπλαστεία της Λέμπας και αργότερα στη Λάπηθο.

Η παράδοση της αγγειοπλαστικής συνεχίζεται μέχρι σήμερα και με την δημιουργία του Πολιτιστικού Χωριού η τέχνη της αγγειοπλαστικής θα διδάσκεται και στις νεότερες γενιές.

Ένας από τους πρωτοπόρους της σύγχρονης τέχνης στην Κύπρο, ο Στας Παράσκος ίδρυσε την Σχολή Καλών Τεχνών στην Λέμπα. Το Κολλέγιο φιλοξενεί έναν ξεχωριστό κήπο γλυπτών που δημιουργήθηκε από τον ίδιο τον Στας και αρκετούς άλλους επισκέπτες καλλιτέχνες του Κολλεγίου και είναι γνωστό ως το Μεγάλο Τείχος της Λέμπας. Αυτό αποτέλεσε την αφορμή ώστε το 2008 με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου το χωριό Λέμπα να ανακηρυχθεί ως το πολιτιστικό χωριό της Κύπρου.

Ως επακόλουθο, τέθηκαν άμεσα σε ενέργεια τα σχέδια για την κατασκευή σύγχρονων κτιριακών εγκαταστάσεων της Σχολής Τεχνών τόσο για εκπαίδευση όσο και για την φιλοξενία των ξένων και ντόπιων σπουδαστών και καθηγητών.
Η έμφυτη φιλοξενία των κατοίκων του χωριού, οι φυσικές ομορφιές, τα παράκτια τοπία και η πολιτιστική κληρονομιά της Λέμπας σκλαβώνουν τους επισκέπτες μεταφέροντας τους σε ένα ονειρικό ταξίδι στο χρόνο και την ιστορία.

JCC Payments
Ελληνικα