ΣΤΟΧΟΣ ΙΔΡΥΣΗΣ ΠΧΛ
Το Υφυπουργείο Πολιτισμού στο πλαίσιο του Στρατηγικού του προγραμματισμού προωθεί τη δημιουργία πολιτιστικών οικοσυστημάτων που προάγουν την καλλιτεχνική δημιουργία. Κτίζοντας πάνω στην ιδέα του πρώην Υπουργού Παιδείας Άκη Κλεάνθους και του καλλιτέχνη Στας Παράσκου το Υφυπουργειό ολοκλήρωσε τη δημιουργία των εγκαταστάσεων του πολιτιστικού χωριού Λέμπας. Οι στόχοι του Πολιτιστικού Χωριού είναι:
Το Υφυπουργείο Πολιτισμού στο πλαίσιο του Στρατηγικού του προγραμματισμού προωθεί τη δημιουργία πολιτιστικών οικοσυστημάτων που προάγουν την καλλιτεχνική δημιουργία. Κτίζοντας πάνω στην ιδέα του πρώην Υπουργού Παιδείας Άκη Κλεάνθους και του καλλιτέχνη Στας Παράσκου το Υφυπουργειό ολοκλήρωσε τη δημιουργία των εγκαταστάσεων του πολιτιστικού χωριού Λέμπας. Οι στόχοι του Πολιτιστικού Χωριού είναι:
- να καταστεί ένας πολιτιστικός πνεύμονας ο οποίος να παρέχει την υποδομή για λειτουργία προγραμμάτων φιλοξενίας καλλιτεχνών
- Να παρέχει εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές Δημοτικής και Μέσης Εκπαίδευσης.
- Να χρησιμοποιείται ως εκθεσιακός χώρος και χώρος πολιτιστικών εκδηλώσεων
ΙΣΤΟΡΙΚΟ (1) – ΕΓΚΡΙΣΗ ΙΔΕΑΣ
- 2008: Το Υπουργικό Συμβούλιο, με απόφασή του ημερομηνίας 31/1/2008 και Αρ. Απόφασης 66.652, ενέκρινε:
- τη δημιουργία Πολιτιστικού Χωριού στη Λέμπα στο χώρο που στεγαζόταν ήδη το Κολλέγιο Τέχνης του Στας Παράσκου.
- τη διάθεση ποσού ύψους £300.000 για τη δημιουργία του ΠΧΛ
- Στην Πρόταση προς το Υπουργικό Συμβούλιο αναφερόταν η πρόθεση του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού για τη σύναψη τριμερούς συμφωνίας μεταξύ της Κοινότητας Λέμπας, του Κολλεγίου Τέχνης και του Υπουργείου η οποία θα διασφάλιζε την εύρυθμη λειτουργία του έργου με την εκατέρωθεν αξιοποίηση εγκαταστάσεων και υπηρεσιών. Η Πρόταση αναφερόταν στη δημιουργία Φορέα Πολιτιστικής Ανάπτυξης (που δεν δημιουργήθηκε μέχρι την υλοποίηση του έργου) ο οποίος θα αναλάμβανε την ευθύνη διαχείρισης του ΠΧΛ.
ΙΣΤΟΡΙΚΟ (2) – ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΕΡΓΟΥ
- 2008-2016: Συζητήσεις για το κτηριολογικό πρόγραμμα
- 2016: Προκήρυξη Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού
- 2021: Προκήρυξη διαγωνισμού κατασκευής
- 2022: Έγκριση Υπουργείου Οικονομικών για κατακύρωση οικοδομικού συμβολαίου για το ποσό των €4.000.000 υπό την ευθύνη των Τεχνικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας.
- 2023 (Σεπτέμβριος): ανάληψη του έργου από το Υφυπουργείο Πολιτισμού σε συνεννόηση με τις Τεχνικές Υπηρεσίες του ΥΠΑΝ.
- 2023 (Οκτώβριος): πρώτη επιτόπου επίσκεψη στο ΠΧΛ, από Υφυπουργό Πολιτισμού και Γενική Διευθύντρια του Υφυπουργείου για σκοπούς ενημέρωσης.
- 2024 (Ιανουάριος): έμπρακτη συμπλήρωση του έργου
- 2025 (Ιανουάριος): τελική παραλαβή έργου
ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ:
- Πρόκειται για κτήρια σύμμικτης κατασκευής με μεταλλικό φέροντα οργανισμό, τοιχοποιία ξηράς δόμησης και επικαθήμενες πλάκες μπετόν σε πτυχωτή λαμαρίνα.
- Τελικό κόστος έργου: €4.000.000 (αποκλειστικά από κονδύλια του Κράτους).
- 1,861 τετραγωνικά μέτρα
- 35 κλίνες και εργαστήρια/αίθουσες διδασκαλίας
- Διαχωρισμός εργαστηρίων από τους ξενώνες:
- «Γειτονιά της Δημιουργίας»: 2 μεγάλα εργαστήρια ζωγραφικής και 2 κεραμικής, 5 στούντιο καλλιτεχνών, γραφεία διοίκησης, βιβλιοθήκη και βοηθητικοί χώροι
- «Γειτονιά της Φιλοξενίας»: ξενώνες (16 δίκλινα και 3 μονόκλινα) και οι χώροι εστίασης.
ΤΙ ΔΙΑΘΕΤΕΙ ΤΟ ΚΤΗΡΙΟ
- Το κτήριο έχει ολοκληρωμένες όλες τις ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις (σύστημα συναγερμού, κεντρικό σύστημα ψύξης – θέρμανσης, πρόνοιες για εγκατάσταση κλιβάνων και άλλων ειδικών συσκευών, σύστημα πυρανίχνευσης και συστήματα θέρμανσης νερού).
- Η «Γειτονιά της Δημιουργίας» διαθέτει εξοπλισμό για τα εργαστήρια (σταθερούς και κινητούς πάγκους), κουρτινόξυλα και ρολοκουρτίνες.
- Για την πλήρη λειτουργία της «Γειτονιάς της Δημιουργίας», ενδεικτικά αναφέρουμε ότι χρειάζονται έπιπλα γραφείων, βιβλιοθήκες, εξοπλισμός εργαστήριων ζωγραφικής, εξοπλισμός εργαστηρίων κεραμικής, εξοπλισμός πληροφορικής, οπτικοακουστικά συστήματα.
- Η «Γειτονιά της Φιλοξενίας» διαθέτει ντουλάπια, έπιπλα γραφείου, κουρτινόξυλα, ρολοκουρτίνες, σκελετούς κρεβατιών, ντουλάπια φύλαξης και γραφεία.
- Για την πλήρη λειτουργία της, ενδεικτικά αναφέρεται ότι υπάρχει ανάγκη για αγορά λευκών ειδών, στρωμάτων και κινητών επίπλων και εξοπλισμού κουζίνας.
ΓΝΩΜΑΤΕΥΣΗ ΝΟΜΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ
- Το Υφυπουργείο Πολιτισμού πρέπει να ακολουθήσει διαφανή διαδικασία για την διάθεση της χρήσης και διαχείρισης του ΠΧΛ, μέσω δημοσίευσης πρόσκλησης υποβολής ενδιαφέροντος (προκήρυξη Προσφορών) με βάση τον περί της Ρύθμισης των Διαδικασιών Σύναψης Δημοσίων Συμβάσεων και για Συναφή Θέματα Νόμο του 2016 (73 (Ι)/2016) και τον περί Τουρκοκυπριακών Περιουσιών (Διαχείριση και άλλα Θέματα) (Προσωρινές Διατάξεις) Νόμο του 1991 (139/1991).
ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΠΡΟΣΦΟΡΩΝ
- Στόχος: η δημιουργία ενός πολιτιστικού οικοσυστήματος που να προάγει τον πολιτισμό μέσω διαφόρων δράσεων (φιλοξενία καλλιτεχνών - artists’ residencies, διοργάνωση εργαστηρίων masterclasses και εκθέσεων)
- Το ΠΧΛ θα παραχωρηθεί στον επιτυχόντα Ανάδοχο προς ενοικίαση με ειδικούς όρους για περίοδο 10 ετών και δικαίωμα προαίρεσης εκ μέρους του Υφυπουργείου για περίοδο πέντε ακόμα ετών.
- Δικαιούμενοι συμμετοχής θα είναι φυσικά ή νομικά πρόσωπα (δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου)
- Κριτήρια Ανάθεσης: Βέλτιστη σχέση τιμής – ποιότητας λαμβάνοντας υπόψη την επίδραση του επιχειρησιακού πλάνου στην ανάπτυξη ενός ενεργού πολιτιστικού οικοσυστήματος
ΤΕΧΝΙΚΟ ΜΕΡΟΣ
- Ομάδα Α:
- Προσέγγιση και μεθοδολογία
- Ανάπτυξη του Οράματος και τεκμηρίωση της Επενδυτικής ευκαιρίας
- Στρατηγική Υλοποίησης του Αντικειμένου της Σύμβασης Παραχώρησης
- Χρονοδιάγραμμα Δραστηριοτήτων
- Ομάδα Β:
- τεχνοοικονομική μελέτη για τεκμηρίωση της βιωσιμότητας του επιχειρησιακού πλάνου
- Ομάδα Γ:
- Ομάδα Έργου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΜΕΡΟΣ
- Θα προκύψει από την τεχνοοικονομική μελέτη
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΕΩΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
- Πρόνοια για 3-5 εβδομάδες ετησίως, για δράσεις που θα υποστηρίζει το Υφυπουργείο Πολιτισμού.
- μονοήμερα προγράμματα μουσειακής/εικαστικής αγωγής
- διοργάνωση Πολιτιστικής Μαθητικής Κατασκήνωσης
- παραχώρηση του χώρου σε Πανεπιστήμια για φιλοξενίες φοιτητών τους