Πάρκο-Κοιλάδα Λέμπας

ΠΑΡΚΟ-ΚΟΙΛΑΔΑ ΛΕΜΠΑΣ


Το Κοινοτικό Συμβούλιο αποδίδει μεγάλη σημασία στη διατήρηση και ανάπτυξη του πράσινου και προς τον σκοπό αυτό έχει δημιουργήσει μέσα και γύρω από την Κοινότητα πέραν των επτά αξιόλογων χώρων πρασίνου με παιδότοπους.
Προγραμματίζεται αναβάθμιση του πιο σημαντικού χώρου πρασίνου που είναι το μεγάλο Πάρκο της Κοινοτητάς μας εκτάσεως 40 δεκαριών, που βρίσκεται στις πλευρές του Αργακιού του Ταΐση που διασχίζει το κέντρο της Κοινότητας.
Το Πάρκο διαθέτει χώρους κατάλληλους για επισκέπτες και φυσιολάτρες με όλες τις ανέσεις για περιδιάβαση και μελέτη της φύσης. Μετά από αρκετές προσπάθειες το
Κοινοτικό Συμβούλιο εξασφάλισε πρόσφατα κονδύλι ύψους €26,000 το οποίο με την βοήθεια του Τμήματος Δασών χρησιμοποιείται για συντήρηση, βελτίωση, επέκταση και δημιουργία νέων μονοπατιών εντός του Πάρκου. Έχουν επίσης βελτιωθεί οι 4 φυσικές πηγές νερού που τρέχουν κατά τη διάρκεια ολόκληρου του χρόνου αρδεύοντας το Πάρκο και την Κοιλάδα. Είναι οι ίδιες πηγές νερού οι οποίες ρέουν για χιλιάδες χρόνια και κατέστησαν την Κοινότητα της Λέμπας την περίοδο 1300 με 1400 Μ.Χ. ως το πρώτο κέντρο κατασκευής και εξαγωγής της Εφυαλωμένης Κεραμικής στην Κύπρο (τα γνωστά αληφτά αγγεία).
Υπάρχει επίσης φυσική σπηλιά κοντά στην πηγή της βρύσης με υπολείμματα σταλακτιτών. Όλα αυτά μαζί με την απρόσκοπτη θέα προς την θάλασσα καθιστούν την Κοιλάδα της Λέμπας μοναδική.
Το Κ.Σ. Λέμπας εκτιμώντας την σημασία του Πάρκου για την Κοινότητα και για προστασία του φυσικού πλούτου και της ιστορίας του, μετά από μεγάλη προσπάθεια κατάφερε να εντάξει ένα μεγάλο μέρος του Πάρκου σε ζώνη προστασίας Δα1 και το υπόλοιπο σε Λευκή Ζώνη.
Τελικός στόχος του Κ.Σ. είναι η ένταξη ολόκληρου του Πάρκου σε ζώνη προστασίας Δα1 για να διαφυλαχτεί έτσι η μακροχρόνια προστασία του. Με γνώμονα την διασφάλιση του και προς διευκόλυνση για ολική απαλλοτρίωση του Πάρκου από το Κράτος.
Tο Κ.Σ. αγόρασε πρόσφατα το μοναδικό Ε/Κ τεμάχιο που βρίσκεται στο κέντρο του Πάρκου.
*Ο χώρος της Βρύσης στο Πάρκο προσελκύει το ενδιαφέρον σε
εκατοντάδες νεόνυμφους για φωτογραφίσεις.
JCC Payments
Ελληνικα